Seurasaaren sauna-hankkeen tasa-arvovaikutukset tulee huomioida!

Kesällä 2021 Helsingin kaupunki julisti haettavaksi kolme saunatonttia Helsingin keskeisillä rantapaikoilla. Yksi näistä paikoista on Seurasaaren uimala, jonka erityisyytenä on aidatut erilliset naisten ja miesten alueet. Saunapaikat on tarkoitus luovuttaa yksityisille saunayrittäjille 30 vuoden vuokraoikeudella ja tuoda saunojen yhteyteen ravintolatoimintaa. Naisyhdistys pitää Seurasaaren saunahanketta tasa-arvon kannalta ongelmallisena, koska nykyisen suunnitelman mukaan saunan rakentaminen tapahtuisi käytännössä naisten uimala-alueen kustannuksella. Kaavailtu saunatontti pienentäisi naisten aluetta noin omakotitalotontin eli 1000 neliön verran. Tämän jälkeen naisten uimalan alueeksi käytännössä rajautuisi vain pieni ranta-alue ja jyrkkää kalliota. Lisäksi on erikoinen ajatus rakentaa vain naisille suunnatun uimarannan välittömään läheisyyten kaupallista ravintolatoimintaa pyörittävä sauna.

Vaikka Seurasaaren uimalasta usein puhutaan nudistirantana, on uimapuvun käyttö todellisuudessa vapaaehtoista. Näin uimala palvelee paljon laajempaa yleisöä. Eräs jäsenemme onkin kuvaillut uimarantaa näin:

 

”Uimalan aidatun alueen sisälle uskaltautuu sellainenkin henkilö, jolle yleiselle uimarannalle meno on syystä tai toisesta ylivoimaista. Siellä kukin voi olla omana itsenään, ilman tuijotusta ja epämukavaa huomiota tai häirintää.”

 

Naisyhdistys on viime vuoden heinäkuusta saakka kampanjoinut puolueen sisällä saadakseen SDP:n kunnanvaltuutetut tietoisiksi saunahankkeeseen liittyvistä tasa-arvo-ongelmista. SDP:n kunnanvaltuutettu Sinikka Vepsä ja 19 muuta kunnallisvaltuutettua tekivätkin valtuustoaloitteen saunahankkeen peruuttamisesta. He nostivat aloitteessaan ansiokkaasti esiin sen, mitä hanke nykyisessä muodossaan voisi aiheuttaa uimaranta-aluetta käyttäville naisille. Valtuustoaloitetta käsiteltiin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa 1.2.2022, mutta asia päätettiin jättää pöydälle (eli käsiteltäväksi myöhemmissä kokouksissa). Seurasaaren naisten uimalan tilanne on siis yhä avoin.

 

Miksi Seurasaaren saunahanke on tasa-arvokysymys?

  • Seurasaaren naisten uimala on Helsingin ainoa vain naisille suunnattu uimaranta.
  • On erikoinen yhdistelmä sijoittaa kaupallinen ravintolatoimintaa pyörittävä sauna aivan naisten nudistirannan viereen. Saunan ja rannan erottaisi tulevaisuudessa vain aita.
  • Saunan rakentamisen jälkeen uimalan yhteiskäyttöä (nykyisin keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, uimapukupakko) olisi todennäköisesti lisättävä esimerkiksi viikonloppujen osalta. Se rajaisi lisää naisten mahdollisuutta nauttia turvallisesta uimarantaympäristöstä.
  • Helsingin kaupunki ei ole osoittanut korvaavaa uimarantaa naisille. On oletettu, että Pihlajasaaren nudistiranta vastaisi tähän tarpeeseen. Pihlajasaaren nudistiranta on kuitenkin naisten ja miesten yhteiskäytössä oleva ranta, jossa ei ole naisille omaa tilaa.

Mutta täytyyhän Seurasaaressa olla sauna!

Sauna-hanke jakaa paljon mielipiteitä. Jos sauna halutaan ehdottomasti rakentaa, sille olisi löydettävissä vaihtoehtoinen tontti. Tässäkin tapauksessa saunayrityksen tulisi huomioida Seurasaaren uimalan erityispiirteet eikä uimalan toimintaa tulee muuttaa vastaamaan saunan kaupallisia tarpeita.

Mitä sinä voit tehdä?

  1. Voit ilmaista huolesi Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsenille. SDP:n varsinaisina edustajina lautakunnassa toimivat Hilkka Ahde ja Mahad Ahmed. Kaikkien jäsenten yhteystiedot löydät täältä.
  2. Allekirjoita Seurasaaren uimareiden vetoomus uimalan säilyttämisestä ennallaan.

Lisätietoja hankkeesta:

Helsingin Uutisten artikkeli

Helsingin Sanomien artikkeli

ruusu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *