Toiminta 2017

Helsingin Sosialidemokraattinen Naisyhdistys ry

Vuonna 2017 Helsingin Sos.dem. Naisyhdistyksen toiminnassa keskeistä oli avoin toiminta.

Naisyhdistyksen johtokunta kokoontui seitsemän kertaa. Kevätkokouksessa keskustelimme mm tulevista kuntavaaleista. Naisyhdistyksen kuoro, Punaiset sydämet, kävi laulamassa/laulattamassa Kantin Pysäkin palvelutalon asukkaita seitsemän kertaa.

Kansainvälinen kahvila kokoontui viisi kertaa ja Naisyhdistyksen saunaseura kerran. Ennen joulua teimme perinteisen vierailun Helsingin Tyttöjen Talolle.

1. Yleistä

Vuonna 2017 käytiin kuntavaalit. Kampanjaa kävimme läpi vuoden, koska äänestäjien luottamus täytyy ansaita ja sen voimme tehdä vain yhdessä, kuunnellen ihmisiä tarkalla korvalla. Kaikkien jäsenten osaaminen otettiin käyttöön, kehitettiin toimintaa ja tehtiin yhteistyötä eri osastojen kanssa. Naisyhdistyksestä ehdokkaina kuntavaaleissa olivat Irma Marttila, Maarit Meskanen ja Leila Vasama.

2. Johtokunta ja toiminnantarkastajat

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Irma Marttila ja varapuheenjohtajana Heidi Lehtovaara. Johtokunnan jäsenet:

Pirkko Sonné, taloudenhoitaja
Marja Pihnala, sihteeri
AV, tiedottaja
Nina Cedergren
Pirjo Salo

Toiminnantarkastajana toimi Leena Karhu-Westman, varalla oli Marja-Liisa Kunnas.

3. Kunnalliset luottamustoimet

Jäsenistämme Irma Marttila toimi Helsingin kaupungin Teknisen palvelun lautakunnan varsinaisena jäsenenä ja Tasa-arvotoimikunnan varajäsenenä sekä Leila Vasama Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaoston varsinaisena jäsenenä.

4. Toiminta

4.1 Naisyhdistyksen johtokunnan kokoukset 2017

Päätösvaltaisia johtokunnan kokouksia pidettiin yhteensä seitsemän.

4.2 Naisyhdistyksen kevät- ja syyskokoukset 2017

12.3.2017 Naisyhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous Myllypurossa Asukastalo Myllärissä. Kokouksen jälkeen Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Tarja Pajunen kertoi tuntemattomaksi jääneestä asiakasmaksulaista.

12.10.2017 Naisyhdistyksen sääntömääräinen syyskokous Paasitornissa.

4.3 Naisyhdistyksen avoimet tilaisuudet, virkistys ja retket

14.2.2017 Naisyhdistyksen Ystävänpäivän ilta Suomalaisen Naisliiton tiloissa. Keskustelimme Naisen ääni -hankkeesta historiantutkija Maritta Pohlsin johdolla. Lupasimme viedä eteenpäin haasteen, että työläisnaisten ääni ja tarinoita kirjoitetaan talteen. Irma Marttila ja AV kirjoittivat tarinat Salli Hantusesta, Hilkka Kujalasta ja Pirkko Arosta.

8.3.2017 Paasitornissa avoin tilaisuus, Marja Pihnala esitteli syksyllä 2016 perustetun Rusetin, Vammaisten naisten valtakunnallisen yhdistyksen, toimintaa. Hyvä keskustelu syntyi naisten arjesta ja hallituksen toimista. Kaksi Laajasalon opiston, medialinjan opiskelijaa haastatteli ja kuvasi meitä. Kysymykset: Mitä naistenpäivä sinulle merkitsee? Miten naistenpäivä näkyy yhdistyksen toiminnassa? Oletko saanut naistenpäivän kunniaksi kukkia?

Trubaduuri Tumppi Varonen musisoi ja lauloi sydämemme solmuun ja rusetille.

12.12.2017 Naisyhdistyksen omakustanteiset pikkujoulut Kallion Sandrossa, talven pahin lumimyrsky saatteli meidät Sandroon.

4. 4 Naisyhdistyksen kuoro Punaiset sydämet

Palvelutalo Kantin Pysäkki on pieni, 32-paikkainen kodikas palvelutalo, joka sijaitsee Töölön kirjaston ja puistojen läheisyydessä hyvien kulkuyhteyksien Taka-Töölössä. Kantin Pysäkki toimii alueellisena kohtaamispaikkana, mutta tarjoaa myös sekä tehostettua palveluasumista ryhmäkodissa että palvelusumista palveluasunnoissa.

17.1.2017 Olimme laulamassa Käpyrinteen palvelutalossa, punaisten sydänten talossa. Veimme Käpyrinteen asukkaille tuliaisiksi HOK-Elannon lahjoittamaa kahvia ja kertakäyttömukeja. Kahvipöydässä juttelimme ihanien asukkaiden kanssa ajankohtaisista asioista, keskusteluun osallistuivat innokkaasti 100- ja 101-vuotiaat ladyt.

2.3.2017 Olimme kahvihetkellä laulamassa ja juttelemassa Kantissa. Hyvää keskustelua käytiin kahvipöydässä vanhusten arjesta ja kuntoutuksesta.

11.5.2017 Olimme kahvihetkellä laulamassa ja juttelemassa Kantissa, juhlistimme tulevaa äitienpäivää ja veimme tuliaisiksi kahvia ja keksejä. Hyvää keskustelua käytiin kahvipöydässä ja sovimme, että Kantti on meidän kantapaikka.

30.5.2017 Istutimme kukkia patiolle Kantissa. Patio toimii kesäisin vanhusten kahvilana ja kukat tuovat iloa vanhuksille.

21.8.2017 Keskustelimme Punaisten sydänten toiminnasta. Teimme apurahahakemuksen Kansan Sivistysrahastolle vuoden 2018 toimintaa varten palvelutalo Kantin Pysäkissä.

12.9.2017 Olimme laulamassa ja juttelemassa Kantissa, suunnittelimme yhdessä vuoden 2018 kahviloita ja tapahtumia.

16.11.2017 Olimme laulamassa ja juttelemassa Kantissa.

5. Kansainvälinen naistenkahvila

Jatkoimme kansainvälisen toiminnan kehittämistä tukemalla mm. maahanmuuttajanaisia kotoutumisessa ja suomalaisen yhteiskunnan ymmärtämisessä.

10.4.2017 Myllypuron Asukastalo Myllärissä suunniteltiin naistenkahvilan aiheita.

19.4.2017 Myllypuron Asukastalo Myllärissä, teemana äidin oma jaksaminen ja lasten kasvatus kahden kulttuurin välissä.

26.4.2017 Myllypuron Asukastalo Myllärissä oli joogaa ja keskustelua.

4.5.2017 Myllypuron Asukastalo Myllärissä, joogaa ja keskustelua naisten oikeuksista.

13.9.2017 Kansainvälinen naistenkahvila, suunnittelimme yhteistä iltaa työelämästä, mitä polkuja löytyy uuteen työhön mm sairauden takia.

5.10.2017 Kansainvälinen naistenkahvila ja ensimmäinen kokkauskurssi. Valmistimme viininlehtiin käärittyjä dolmia ja kolmea erilaista baklavaa.

6. Naistensauna ja talviuinti

15.5.2017 Uimme Kuusijärvessä ja saunoimme savusaunassa.

7. Tiedotus

Jäsenille lähetettiin 2 jäsenkirjettä ja valokuvasta teetetty joulukortti. Joulukortin mukana oli kaksi presidenttiehdokas Tuula Haataisen mainoskorttia. Kokouksista ilmoitettiin yhdistyksen kotisivuilla (miinat.fi), facebookissa, sähköpostilla ja Helsingin piirin nettisivuilla. Tapahtumille tehtiin omat tapahtumasivut Facebookiin ja  kotisivuille (miinat.fi).

Kuntavaaliehdokkaille tehtiin yhdistyksen kotisivuille kullekin omat esittelysivut. Puheenjohtaja Irma Marttilalle, joka oli myös ehdokkaana, tehtiin 12 videota kestoltaan kukin 1-2 min.

Yhdistykselle avattiin Twitter-tili: @miinatFI ja Instagram-tili: miinatfi

8. Talous

Toiminta on ollut vilkasta hyvin vähäisistä kuluista huolimatta.

9. Sosialidemokraattiset Naiset

25.–26.11.2017 Sosiaalidemokraattisten Naisten 15. liittokokous Tampereella

Helsingin Sosialidemokraattinen Naisyhdistys teki aloitteen:

Paikallisten naisyhdistysten taloudellinen tukeminen. Helsingin Sos.dem. Naisyhdistys ry esittää, että Naisliitto jakaisi puolueen naistoimintaan suunnattua rahaa naispiirien lisäksi suoraan myös naisyhdistyksille.

10. Helsingin Sosialidemokraatit

13.3.2017 Helsingin Sosialidemokraattien kevätpiirikokous Kinaporin palvelukeskuksessa.

Helsingin Sosialidemokraattinen Naisyhdistys teki aloitteen:

Ihmisarvo kuuluu köyhällekin. Leipäjonoista sisätiloihin, mallia Ateenan Köyhien keskuksesta.

Piirikokous yhtyi aloitteeseen ja kehottaa valtuustoryhmää tekemään aiheesta valtuustoaloitteen.

8.5.2017 klo 17.30 oli Helsingin Sosialidemokraattien kevätpiirikokous Kinaporin palvelukeskuksessa, esityslistalla oli kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestarin valinta, Nasima Razmyar valittiin ehdokkaaksi. Kokouksessa asetettiin myös ehdokkaat luottamustehtäviin tulevalle valtuustokaudelle.

11. Koulutus

23.10.2017 Puoluetoimistolla oli puolueosastojen puheenjohtajien keskustelu ja koulutustilaisuus.

12. Sisarjärjestöt

Sos.dem. Naisyhdistys kuuluu Helsingin Kotien Puolesta yhdistykseen, Lomakoti Kotorantaan ja Kesäkoti Kallioniemeen.

Kesäkoti Kallioniemi ry

27.3.2017 Kesäkoti Kallioniemen kevätkokous Helander-kodissa, Vuosaaressa.
25.10.2017 Kesäkoti Kallioniemen syyskokous Helander-kodissa, Vuosaaressa.

Käpyrinne ry

20.4.2017 Sääntömääräinen kevätkokous Käpyrinteen palvelutalon Iidantuvassa

Lomakoti Kotoranta Ry

18.4.2017 Sääntömääräinen kevätkokous Hyvinvointilomien toimistolla.