Toiminta 2016

Helsingin Sosialidemokraattinen Naisyhdistys ry

Vuonna 2016 Naisyhdistyksen toiminta ja vaikuttamistyö oli vilkasta. Uutena toimintamuotona aloitimme videoidut haastattelut: kansanedustaja Tuula Haatainen kertoi sotesta ja demarien vaihtoehdosta, kansanedustaja Tarja Filatov työelämästä ja siitä miten demarit työelämän asioita hoitaisivat. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi Helsingin kulttuuritarjonnasta.

Kansainvälisen kahvilan ja naisyhdistyksen saunaseuran toiminta jatkui. Vierailimme Tyttöjen Talolla. Teimme teatteriretkiä. Osallistuimme sisarjärjestöjen toimintaan ja meillä oli edustajia useissa eri järjestöissä. Järjestimme tilaisuuksia.

Naisyhdistyksen kuoro, Punaiset sydämet, kävi laulattamassa Käpyrinteen palvelutalossa ja Kantin palvelukeskuksessa.

1. Yleistä

HOK-Elannon vaalit käytiin18.4 -29.4.2016, edustajiston vaaleissa äänestysaktiivisuus nousi edellisten vaalien 21 prosentista 26 prosenttiin. Mahdollisuutta äänestää internetin kautta käytti 46,3 prosenttia äänestäneistä (edellisellä kerralla 34,6 %) SDP oli vaalivoittaja, 31,1 prosentilla. Helsingin demarit saivat kaikista äänistä 18,47 % ja paikkamäärä valtuustossa kasvoi neljällä, Erkki Tuomioja 3930, Pentti Arajärvi 2665, Tuula Haatainen 2454, Timo Harakka 2407, Rakel Hiltunen 1115, Arto Bryggare 998, Sara Paavolainen 931, Jacob Söderman 752, Riitta Prusti 609, Jukka Järvinen 560, Sinikka Vepsä 395, Maija Anttila 393 ja Harri Saksala 358 ääntä. Naisyhdistyksen ehdokkaat Irma Marttila 178 ja Leila Vasama 72 ääntä.

2. Johtokunta ja toiminnantarkastajat

Yhdistyksen puheenjohtajana ja jäsenasioiden hoitajana toimi Irma Marttila ja varapuheenjohtajana Heidi Hirvonen. johtokunnan jäsenet:
Sirkku Mutru, sihteeri (31.5.2016 saakka)
Pirkko Sonné, taloudenhoitaja
Nina Cedergren
Marja Pihnala, jäsenasioiden hoitaja
Leena Saari (26.8.2016 saakka)
AV, tiedottaja
Pirjo Mohamed

Toiminnantarkastaja Leena Karhu-Westman ja varatoiminnantarkastaja Marja Saavalainen.

3. Kunnalliset luottamustoimet

Irma Marttila, Helsingin kaupungin teknisen palvelun lautakunnan jäsen 2013-2017.

4. Kokoukset

Päätösvaltaisia johtokunnan kokouksia pidettiin yhteensä 10 kertaa.
21.3.2016 Naisyhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous, Cafe Piritta
19.9.2016 Naisyhdistyksen sääntömääräinen syyskokous, Työväenliikkeen kirjasto

5. Avoimet tilaisuudet, virkistys ja retket

27.1.2016 olimme katsomassa ”Sähkeet Uutiskomediashow” Ravintolalaiva Wäiskillä.

9.3.2016 olimme katsomassa näytelmän ”Yksi lensi yli käenpesän” Kirjalla, Elannon Näyttämöllä.

21.3.2016 järjestimme Cafe Pirittassa avoimen tilaisuuden vammaispolitiikasta, Pirjo ”Pipa” Alijärvi, SDP:n poliittisen valmistelun päällikkö SDP puhui mm. vammaispolitiikasta.

16.5.2016 järjestimme avoimen tilaisuuden Ikäihmisten arjesta, Pikkuparlamentin kansalaisinfossa, yhdessä Herttoniemen, Puistolan ja Vanhankaupungin osastojen kanssa. Alustajana Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Päivi Voutilainen. Kansanedustaja Ilmari Nurminen alusti aiheesta: Miten edistetään ikäihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

1.9.2016 järjestimme yhdessä Työväenliikkeen Kirjaston kanssa rauhan-, nais- ja ympäristölaulujen yhteislaulutilaisuuden Työväenliikkeen kirjastossa. Kappaleiden taustasta kertoi Merja Minkkinen ja säestäjänä toimi Reino Bäckström.

19.9.2016 järjestimme avoimen tilaisuuden ”Kirje Miinalle -mitä Miina sanoisi tämän päivän menosta” Työväenliikkeen Kirjastossa. Kuulimme psykologi, filosofian lisensiaatti ja Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikaisen toiminnanjohtajan Pirkko Lahden alustuksen Miina Sillanpäästä.

26.9.2016 pidimme Helsingin Sos.dem. naisyhdistyksen ja kansanedustaja Tuula Haataisen yhteisen tilaisuuden Myllypurossa, Asukastila Myllärissä, teemana Sote. Mitä hallitus suunnittelee ja mikä on demarien vaihtoehto. Tuula Haatainen tarjosi pullakahvit.

3.10.2016 pidimme Helsingin Sos.dem. naisyhdistyksen ja kansanedustaja Tuula Haataisen yhteisen tilaisuuden Malmilla, Malmitalolla, teemana Sote. Tuula Haatainen tarjosi pullakahvit.

5.11.2016 klo 12–18 Naisyhdistyksen naiset olivat Työväenliikkeen kirjaston Aatosta jaloa – marraskuun valoa tapahtumassa ja Punanurkassa esittelemässä ja myymässä divarin aarteita. Ata Hautamäki kertoi uudesta romaanistaan Aito isä.

9.11.2016 olimme teatterissa katsomassa Uutiskomediashow Sähkeet. Päivän uutinen oli Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi.

10.12.2016 teimme omakustanteisen teatteriretken Kotkaan, Sirkku Mutru toimi emäntänä.

6. Haastattelut

Haastattelut videoitiin, tekstitettiin ja julkaistiin Naisyhdistyksen kanavalla Youtubessa ja kirjoituksina kotisivuilla http://www.miinat.fi/kirjoitukset/hallitusta-kiinnosta-mita-tapahtuu-tyottomille/.

24.8.2016 (Pikku Parlamentissa), 26.9.2016 (Myllypuron tapahtumassa), 3.10.2016 (Malmin tapahtumassa) keskustelimme kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haataisen kanssa sotesta. ”Tämä valinnanvapaus, jota hallitus nyt tarjoaa, on kuin kermakuorrutus. Käytännössä se tarkoittaa ainoastaan vapautta valita, menetkö maakunnan omistaman yhtiön sosiaali- ja terveysaseman listoille asiakkaaksi vai menetkö jonkun yksityisen palveluntuottajan listoille.”

11.10.2016 keskustelimme Pikku Parlamentissa kansanedustajan, entisen työministerin Tarja Filatovin kanssa mm pitkäaikaistyöttömyydestä, kiireestä työelämässä, maahanmuuttajien työllistymisestä, mitä vaikutuksia leikkauksilla on koulutukseen ja päivähoitoon, lasten ja nuorten tulevaisuuteen ja syrjäytymiseen.

18.11.2016 keskustelimme apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen kanssa Helsingin kaupungintalolla Helsingin kulttuuripalveluista ja urheilumahdollisuuksista, keskustelussa näkökulmana olivat lapset ja nuoret. Miten kaikilla helsinkiläisillä lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus päästä teatteriin, museoihin, konsertteihin ja harrasta urheilua.

 7. Naisyhdistyksen kuoro Punaiset sydämet

Naisyhdistyksen kevätkokouksessa perustettiin kuoro, joka on avoin kaikille yhdistyksen jäsenille ja myös vierailijoille.

11.3.2016 olimme laulamassa Käpyrinteen palvelutalossa, punaisten sydänten talossa. Käpyrinteen asukkaat nimesivät ryhmämme kuoroksi ja päätimme, että kuoron nimi on Punaiset Sydämet.

21.3.2016 Punaiset Sydämet oli laulamassa Palvelutalo Kantissa, Töölössä.

13.5.2016 Punaiset Sydämet oli Kukanpäivän kunniaksi laulamassa Käpyrinteen palvelutalossa, Helmin-, Martan- ja Anninkodissa.

25.8.2016 Punaiset Sydämet oli laulamassa Palvelutalo Kantin Pysäkissä. Ata Hautamäki luki isänsä runoja uudesta romaanistaan, 50-luvun isät – Aito Isä. Lauloimme teemaan sopivia tangoja ja keskustelua syntyi mm sota-ajasta, sotalapsista, evakoista, pakolaisuudesta.

28.9.2016 Punaiset Sydämet oli laulamassa ja juttelemassa Käpyrinteen Palvelutalossa.

24.11.2016 Punaiset Sydämet oli laulamassa ja juttelemassa Palvelutalo Kantin Pysäkissä. Salli Hantuselle, 105 v, kävimme laulamassa oman laulun. Veimme Kantin asukkaille tuliaisiksi jouluiloa, HOK-Elanto lahjoitti kahvia, mehua ja kertakäyttömukeja.

8. Kansainvälinen naistenkahvila

19.2.2016 perinteinen kansainvälinen naistenkahvila Itäkeskuksessa, Cafe Fasterissa. Vietimme iltaa ystävänpäivän ja tulevan naistenpäivän kunniaksi. Kansanedustaja Tuula Haatainen tarjosi leivoskahvit syntymäpäivänsä kunniaksi. Naiset kertoivat kokemuksistaan kotoutumisessa, työssä, opiskelussa ja antoivat hyviä eväitä Sd:n kotoutumisohjelmaan. Tuula Haatainen kuunteli ja kirjasi viestit talteen. Ala Saeed tulkkasi ja kertoi naisten arjesta.

8.3.2016 Irakin naisten järjestämä naistenpäiväjuhla Mellarissa, kuultiin juhlapuheet, syötiin irakilaisia herkkuja ja tanssittiin.

7.4.2016 perinteinen kansainvälinen naistenkahvila Työväenliikkeen kirjastossa, emäntinä Marjaliisa Hentilä ja Teija Norvanto. Naistenkahvilassa käytiin hyvää ja avointa keskustelua kotoutumisesta ja naistenpoluista suomalaiseen yhteiskuntaan sekä työelämään. Kansanedustaja Krista Kiuru kertoi SDP:n kotouttamisohjelmasta.

13.11.2016 kansainvälinen naistenkahvila Kontulan Lähiöasemalla, mukana myös isiä isänpäivän kunniaksi. Puhuimme naisyhdistyksen historiasta, naisten asemasta politiikassa, tasa-arvosta, aviottomista lapsista/äideistä ja Tyttöjen Talosta.

15.12.2016 klo 15 osallistuimme Tyttöjen Talon joulujuhlaan, veimme lahjaksi Hok-Elannon lahjoittamat kahvit, mehut ja kertakäyttömukeja, lisäksi kynttilöitä ja lahjoituksena saatuja helmiä ja koruja. Tyttöjen mielestä toimme heille jälleen Joulun. Tytöt halusivat kuulla naisyhdistyksen toiminnasta, Punaisista Sydämistä, kansainvälisestä kahvilasta ja avoimista tilaisuuksista. Meille kerrottiin, että vuokrarahat ovat tiukoilla, Tyttöjen Talolla tehdään hyvää työtä ja heille täytyy turvat riittävät toimintarahat.

9. Kansainvälinen naistensauna

15.3.2016 Vantaan Kuusijärvellä uimassa ja savusaunassa saunomassa.
15.4.2016 Vantaan Kuusijärvellä uimassa ja savusaunassa saunomassa.
16.5.2016 Helsingissä Villa Vuosannassa (Hallkullanniemi 8) saunomassa, uimassa ja porealtaassa.
25.8.2016 Marjaniemen rannassa uimassa ja keskustelemassa maailman menosta.

9. Tiedotus

Tämä vuosi on Miina Sillanpään syntymän 150-vuotisjuhlavuosi. Yhdistyksellämme, Helsingin Sos.dem. Naisyhdistys, on Miinaan aivan erityinen side, sillä hän on toiminut sekä yhdistyksemme johtokunnassa, että varapuheenjohtajanamme. Hänen kunniakseen avasimme uudet kotisivut. Ne toteutettiin WordPress-julkaisujärjestelmällä. Rekisteröitiin myös oma domain: miinat.fi

Tapahtumille tehtiin tapahtumasivut Facebookiin. Perustettiin Facebook-ryhmän rinnalle Facebook-sivu. Lisäksi avattiin oma kanava Youtubeen ja julkaistiin siellä seitsemän videota:

  • 27.9. Pirkko Lahti: Kirje Miinalle
  • 1.10. Sotesta ja valinnanvapaudesta – Tuulan tunti Myllypurossa
  • 11.10. Syvemmin soteen – Tuulan tunti Malmilla
  • 17.10. Antti Rinne, asunnottomien yö
  • 19.10. Hallitusta ei kiinnosta mitä tapahtuu työttömille
  • 28.11. Kohtaamisten kaupunki – Helsingin kulttuuriset investoinnit
  • 31.12. uudenvuodenterveyhdys Iloisen yllättävää uutta vuotta 2017!

Kotisivut: www.miinat.fi

Facebookista ja Youtubesta Helsingin Sosialidemokraattinen Naisyhdistys löytyy hakusanalla: naisyhdistys.

Jäsenille lähetettiin 2 jäsenkirjettä ja joulutervehdys. Kokouksista ja tapahtumista ilmoitettiin kotisivuilla, Facebookissa, sähköpostilla ja Helsingin piirin nettisivuilla.