Toiminta 2015

2015 Helsingin Sosialidemokraattinen Naisyhdistys ry

Eduskuntavaalit pidettiin 19.4.2015. Helsingissä äänestysprosentti oli 70,1 ja paikat jakaantuivat Helsingistä seuraavasti: keskustalle 1 paikka, kokoomukselle 6 paikkaa, perussuomalaisille 3 paikkaa, demareille 4 paikkaa, vihreille 5 paikkaa ja vasemmistolle 2 paikkaa. Menetimme Helsingissä yhden paikan.

Helsinkiläiset demarikansanedustajat ovat: Erkki Tuomioja 11 110 ääntä, Eero Heinäluoma 9587 ääntä, Tuula Haatainen 6606 ääntä ja Nasima Razmyar 5107 ääntä. Edellisen kauden edustajista Rakel Hiltunen ei ollut ehdokkaana ja Päivi Lipponen putosi, äänimäärällä 2636.

1. Johtokunta ja toiminnantarkastajat

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Irma Marttila ja varapuheenjohtajana Leena Rosenberg.

Johtokunnan jäsenet:
Sirkku Mutru, yhdistyksen sihteeri
Pirkko Sonné, taloudenhoitaja
Nina Cedergren
Heidi Hirvonen
Leea Halmetoja johtokunnassa 9/ 2015 saakka, siirtyi toiseen osastoon
Pirjo Mohamed
Leena Saari

Toiminnantarkastajina toimivat Leena Karhu-Westman ja Marja Saavalainen ja varatoiminnantarkastajina Marja Pihnala ja Anneli Velho.

2. Naisyhdistyksen kokoukset 2015

Päätösvaltaisia johtokunnan kokouksia pidettiin yhteensä 8.

26.2.2015 naisyhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous Ravintola La Merissä.

21.10.2015 naisyhdistyksen sääntömääräinen syyskokous Työväenliikkeen kirjastossa.
Kokouksen jälkeen Leena Simonen Kuluttajaliitosta antoi meille hyvän tietoa liiton historiasta ja toiminnasta, jonka jälkeen Ata Hautamäki kertoi kirjojensa tarinat ja synnyt.

3. Naisyhdistyksen avoimet tilaisuudet, virkistys ja retket

21.2.2015 Tapanilan Työväen Näyttämöllä Agatha Christien Hiirenloukku.

Omakustanteinen retki.

26.2.2015 tilaisuus ravintola La Merissä: Naisiin kohdistuva väkivalta, yksinäisyys, turvattomuus. Mistä naiset saavat apua, kun väkivalta, yksinäisyys uhkaavat. Miten omaa elämää voi hallita?

Pia Puu Oksanen, Naisten Linjasta kertoi mitä apua naisille tarjoavat. Sari Melkko, rikosylikonstaapeli, Demarinaisten 2. varapuheenjohtaja kertoi naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja vainoamisesta. Natalie Gerbert, Voimavarakeskus Monikan johtaja kertoi minkälaista palvelua, ohjausta, neuvontaa ja kriisiapua Voimavarakeskus Monika tarjoaa väkivaltaa kokeneille tai sen uhan alla eläville maahanmuuttajataustaisille naisille, tytöille ja lapsille? Leena Rosenberg, Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja päätti tilaisuuden ja veti yhteen alustajien ajatukset. Tarjosimme pullakahvit. Tilaisuuden järjesti Helsingin Sos.dem. Naisyhdistys.

8.3.2015 hyväntekeväisyyskonsertti Vantaalla Pyhän Laurin kirkossa

Konsertin tuotolla autettiin Kreikan hädänalaisimpia lapsia ja perheitä. Duo Zorbas esitti kreikkalaista musiikkia. Osallistuimme tilaisuuteen.

11.3.2015 tilaisuus Tapanilan Työväentalolla: Miten sota, turvattomuus, työttömyys ja köyhyys vaikuttavat ihmisten terveyteen? Turvallisuus Suomessa, Euroopassa ja maailmalla?

Ulkoministeri Erkki Tuomioja alusti turvallisuudesta Euroopassa ja maailmalla. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen alusti teemasta terveys/ turvallisuus. Turvallisuus innosti yleisön syvälliseen keskusteluun ihmisten elämästä, terveydestä sekä kotimaassa että maailmalla. Tilaisuuden järjesti Helsingin Sos.dem. Naisyhdistys yhteistyössä Tapanilan Työväenyhdistyksen kanssa. Tapanilan Työväenyhdistys tarjosi kahvit.

18.3.2015 Naisyhdistyksen perinteinen kansainvälinen naistenkahvila Kontulan Lähiöasemalla

Naistenkahvilassa keskusteltiin lasten kasvatuksesta, rajoista, somesta, mikä kiellettyä, mikä sallittua. Naistenkahvilaan osallistuivat vanhemmat konstaapelit Marianne Mela ja Leea Mattila, jotka tekevät ennaltaehkäisevää työtä mm maahanmuuttajanaisten ja perheiden parissa. Kahvilassa käytiin rohkea ja hyvä keskustelu somesta. Lasta ei saa jättää yksin nettiin. Vanhemmat ja opettajat eivät saa nostaa käsiään ylös tässä asiassa. Lapselle täytyy opettaa, mikä netissä on sallittua, kannattaako sinne ladata kuvia, videopätkiä kotoa, kannattaako facessa ilmoittaa kotibileistä jne. Tilaisuuden järjesti Helsingin Sos.dem. Naisyhdistys.

13.4.2015 Naistensauna

Naisyhdistyksen saunailtaa vietettiin Invalidiliitossa, toimitusjohtaja Marja Pihnala toimi illan emäntänä ja saunominen kruunasi keskustelun. Tuula Haataisen ja Pilvi Torstin alustusten pohjalta keskustelimme vammaisten naisten arjesta, iloista ja suruista. Sen päätimme, että tämä oli alku ja keskustelu jatkuvat syksyllä ja, haastamme uusia kansanedustajia mukaan. Eri tavalla vammaisten ihmisten osaaminen, tiedot ja taidot täytyy saada käyttöön. Opiskelu ja työllistyminen ovat tärkeitä asioita. Tilaisuuden järjesti Helsingin Sos.dem. Naisyhdistys.

10.9.2015 Helsingin Sos.dem. Naisyhdistyksen 95-vuotispäivän juhla Teamin tiloissa

Eduskunnan tervehdyksen toi kansanedustaja Tuula Haatainen. Hän kertoi mm mustasta tiistaista.  Juhlapuheen pitäjä Kaari Utrion aiheena oli ”Naiset ja lapset historian sodissa, todella upea esitelmä sai yleisön hiljentymään. Presidentti Tarja Halonen kokosi hyvin yhteen Tuulan ja Kaarin alustukset. Lämpimät kiitokset tuesta Teamille, Tradekalle, Helsingin Demarinaiset ry:lle ja Helsingin KP.lle.

21.9.2015 tilaisuus Invalidiliiton kokoustiloissa: Kaikki erilaisia, kaikki samanlaisia

Teemana oli vammaisten naisten, lasten, nuorten elämä ja arki sekä se, miten hallitusohjelmassa on otettu vammaiset/esteettömyys huomioon. Emäntänä oli toimitusjohtaja Marja Pihnala ja pidimme kokouksen Invalidiliiton kokoustiloissa. Mukana oli kansanedustaja Tuula Haatainen. Hän on sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja. Tuula Haatainen esitteli meille tekemänsä kirjallisen kysymyksen vammaislainsäädännön uudistamisesta ja hallituksen vastauksen. Seuraava tapaaminen on vuoden kuluttua. Tilaisuuden järjesti Helsingin Sos.dem. naisyhdistys.

5.10.2015 Naisyhdistyksen perinteinen kansainvälinen naistenkahvila Mellarissa

Puhuimme naisista ja lapsista pakolaisina. Miten voimme auttaa tänne saapuvia pakolaisia? Tällä ihanalla naisporukalla on paljon annettavaa, kokemusta, vertaistukea ja lisäksi monia kieliä hallussaan. Heidi Hirvonen ja Ala Saeed olivat mukana keskustelemassa. Kahvilassa loppuivat penkit ja kahvikupit. Tilaisuuden järjesti Helsingin Sos.dem. naisyhdistys.

8.10.2015 Paasitornissa Naisyhdistyksen, TSL:n ja Uudenmaan Demarinaisten kanssa yhteinen tilaisuus

Inari Juntumaa alusti aiheesta Intoa yhdistystoimintaan ja työkaluja poliittisiin keskusteluihin.  Mietimme mm seuraavia väittämiä – Palkkamaltilla talouskasvua! Yritysten kilpailukyky edellyttää palkanalennuksia, siksi julkisen sektorin palkkoja on alennettava! Osallistuimme tilaisuuteen.

21.10.2015 Työväenliikkeen kirjastossa Leena Simosen ja Ata Hautamäen alustukset syyskokouksen jälkeen

Kokouksen jälkeen Leena Simonen Kuluttajaliitosta antoi meille hyvää tietoa liiton historiasta ja toiminnasta, jonka jälkeen Ata Hautamäki kertoi kirjojensa tarinat ja synnyt. Tilaisuuden järjesti Helsingin Sos.dem. naisyhdistys.

17.11.2015 Helsingin Balalaikkaorkesterin, maailman toiseksi vanhimman edelleen toimivan venäläisten kansansoitinten orkesterin konsertti, Vuotalossa Vuosaaressa.

Konsertissa matkustettiin orkesterin perustamisvuodesta 1910 nykyaikaan ja maantieteellisesti Uralin pihlajien luota Euroopan länsilaidalle. Sali oli täynnä ja, osa yleisöstä ei mahtunut sisään. Osallistuimme tilaisuuteen.

1.12.2015 Naisyhdistyksen naiset vierailivat Tyttöjen Talossa

Lahjoitimme tytöille kynttilöitä, teetä ja lautasliinoja. Kuulimme Tyttöjen Talon ajankohtaiset uutiset.

11.12.2015 Naisyhdistyksen naiset retkeilivät Porvoossa

Pikkuisissa puodeissa pyörimme ja nautimme täysin sydämin Vanhasta Porvoosta. Sää suosi retkeämme. Omakustanteinen retki.