Oma tupa, oma lupa

Talvi on tulossa, eipä haittaa? Minulla, sinulla ja suurimmalla osalla suomalaisista on avain omaan kotiin. Kotona ei palele, saa käpertyä lämpimään sohvannurkkaan lukemaan tai kuuntelemaan musiikkia, on oma rauha.

Valkoinen lumi peittää pian metsissä olevat koijat, niissä asuvilla ei ole kotiosoitetta. Osa ihmisistä on pudonnut oravanpyörästä. Heillä kaikilla on siihen joku syy. Ulkona, ensisuojissa, asuntoloissa, laitoksissa ja yömajoissa majailevista asunnottomista on pidettävä huolta ja heille on tarjottava mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään.

Asuminen on kallista, kaikilla ei ole varaa välitysmaksuihin, takuuvuokriin tai perusvuokraan. Koko pääkaupunkiseudulla tarvitaan yhteisiä toimia, sosiaalista asuntotuotantoa, kohtuuhintaisia asuntoja, jotta asunnottomuus vähenee ja syrjäytymisriski ehkäistään.

Asunnottomuus on suurempi häpeä naiselle kuin miehelle.

Asuntoa vailla oleva nainen on leimattu. Miten voi käydä työssä tai huolehtia lapsista?
Asunnottomuus ja köyhyys tuovat mukanaan vakavia ongelmia. Erityisesti nuoret äidit lapsineen tarvitsevat ohjausta ja tukea. Sosiaali- ja terveyspalveluiden rooli syrjäytymisriskin ennaltaehkäisijänä on tärkeä.

Moniammatillisella yhteistyöllä verkkoa tulee entisestään tiivistää, ettei kukaan pääse putoamaan. Lapsen perusturvallisuus järkkyy ainaisista muutoista, irrallisuudesta, kodittomuudesta. Tuttu turvallinen kotiympäristö ja kaverit jäävät, on löydettävä paikka uudessa päiväkodissa/ koulussa. Lapsi joutuu kantamaan suurta häpeän taakkaa, kun ei ole kotia minne kutsua kavereita viettämään vaikkapa syntymäpäiväjuhlia. Hän ja hänen perheensä ovat erilaisia, ulkopuolisia. Syrjäytymisuhka kasvaa ja aiheuttaa kalliin laskun tulevaisuudessa.

Helsingissäkin vietettiin jälleen asunnottomien yötä, pidettiin juhlapuheita, annettiin lupauksia. Tarvitaan yhteistä tahtoa ja ymmärrystä. Helsingillä on tavoitteena tarjota asukkailleen terveellinen ja turvallinen kaupunki ja löytää tasapaino lapsiperheille ja yksin asuville tarkoitettujen asumisratkaisujen välille.

Myös opiskelijoille, kotona asuville nuorille ja muille tilapäisesti sukulaisten ja tuttavien luona asuville tulee antaa mahdollisuus oman kodin ja perheen perustamiseen.

Köyhyys ja syrjäytyminen ovat kipeitä asioita. Kunta on keskeisessä roolissa kun huolehditaan ihmisten hyvinvoinnista. Varhainen tuki ja moniammatillinen yhteistyö maksaa itsensä monin kerroin takaisin kaikilla mittareilla laskettuna. Pidetään huoli heikoimmista.

Irma Marttila
Helsingin Sos.dem. Naisyhdistyksen puheenjohtaja

admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *