Kotiäänestys eduskuntavaaleissa 2019

Henkilö saa äänestää ennakkoon kotonaan, mikäli hänen kykynsä liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse kotimaan ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

Hänen luokseen saapuu sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan nimeämä vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan.

HUOM. Esimerkiksi vammasta tai sairaudesta ei tarvitse esittää lääkärintodistusta. Äänestäjän ei myöskään tarvitse erityisesti perustella tai todistella sitä, mikä aiheuttaa kohtuuttomat vaikeudet. Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös hänen valitsemansa henkilö.

Äänestäjän on ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle viimeistään päivää ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Ilmoituksen voi tehdä kirjallisesti lomakkeella tai puhelimitse.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kirjallisen tai puhelimitse tehdyn ilmoituksen tulee olla perillä keskusvaalilautakunnassa viimeistään tiistaina 2.4.2019 kello 16.

Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa tarkoitettu omaishoitaja. Omaishoitajan äänestämisestä on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle samalla kun ilmoittautuminen kotiäänestykseen tehdään.

Lomakkeen voi tulostaa täältä

Ilmoituksen voi tehdä Helsingin kaupungin keskusvaalilautakuntaan myös puhelimitse:
puh (09) 3101 3344

Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunta
Kaisaniemenkatu 3 B 16, 3. kerros, 00100 HELSINKI
kesvlk@hel.fi


Oman kunnan keskusvaalilautakunnan yhteystiedot ovat kotiin tulleessa ilmoituksessa äänioikeudesta. Ilmoitus tarpeesta kotiäänestyksen järjestämiseen on tehtävä yllä olevalla lomakkeella tai puhelimitse määräaikaan mennessä eli ennen 2.4. klo 16.

Kaikkien kuntien keskusvaalilautakuntien yhteystiedot löytyvät täältä


Eduskuntavaalien ennakkoäänestys: keskiviikko–tiistai 3.–9.4.2019
Eduskuntavaalit: sunnuntai 14.4.2019

admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *