Ihmisarvo kuuluu köyhällekin. Leipäjonoista sisätiloihin, mallia Ateenan Köyhien keskuksesta

Todella hyvän vastaanoton sai meidän aloitteemme ja demarien valtuustoryhmä otti kopin aloitteesta. Sydämestäni toivon, että kaikki puolueet ottavat vakavasti tämän asian. On murheellista, että yhä useammat helsinkiläiset joutuvat vuosittain turvautumaan ulkopuoliseen ruoka-apuun. Ihmiset asetetaan epäinhimilliseen valintatilanteeseen: ostatko ruokaa vai lääkkeitä.

Irma Marttila, Naisyhdistyksen puheenjohtaja

Ihmisarvo kuuluu köyhällekin. Leipäjonoista sisätiloihin, mallia Ateenan Köyhien keskuksesta

Piirikokousaloite
Helsingin Sos.dem. Naisyhdistys ry

Leipäjonot ovat pidentyneet Helsingissä samaan aikaan, kun tarjottava on vähentynyt kauppojen aukioloaikojen vapauduttua. Omavastuita on korotettu, hinnat ja palvelumaksut nousevat nopeammin kuin heikoimmassa asemassa olevien käytettävissä olevat tulot.

Helsingissä ruoka-apua järjestetään muun muassa Alppiharjussa ja Myllypurossa. Hurstin jakelupäivät ovat keskiviikko ja perjantai. Myllypurossa ruokaa jaetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Vuonna 2015 Hurstin leipäjonossa kävi kuukausittain keskimäärin 2 600 ihmistä. Hurstin mukaan jonossa näkyy jatkuvasti uusia kasvoja: työttömiä, opiskelijoita, pätkätyöläisiä ja vanhuksia, joiden tulot ja etuudet riitä kattamaan välttämättömintäkään. Leipäjonon pidentyminen on pantu merkille myös Myllypurossa, jossa ruoka-avun järjestää Herttoniemen seurakunta, leipäjonossa on kerrallaan yli 900 ihmistä.

Suomessa on jo lähes miljoona köyhää. Lukema pohjautuu EU:n kriteereihin, joiden mukaan köyhyyden määritelmässä tulee huomioida alle 60 prosenttia mediaanitulosta ansaitsevien lisäksi myös materiaalinen puute sekä kotitalouksien pitkään jatkunut työttömyys.

Yhä useammat helsinkiläiset joutuvat vuosittain turvautumaan ulkopuoliseen ruoka-apuun. Heidät asetetaan epäinhimilliseen valintatilanteesiin: ostatko ruokaa vai lääkkeitä, maksatko vuokran vai ostatko ruokaa. Leipäjonosta saatava ruokakassi tuo budjetointiin aavistuksen pelivaraa.

Valtiontalouden leikkaukset kohdistuvat kipeästi pienituloisiin, jolloin tukien varassa elävien suhteellinen elintaso heikkenee entisestään. Vähitellen heidän kaikki aikansa ja voimansa menee päivittäiseen hengissä selviämiseen. Pahinta on, kun näköpiirissä ei enää ole toivoa paremmasta.

Otetaan mallia Ateenan köyhien keskuksesta. Siellä tavoitteena on minimoida heikommassa asemassa olevien nöyryytykset. Apua tarvitsevien ei tarvitse jonottaa kadun varressa kansan katseltavissa. Täällä on seisottava kadun varressa sateessa ja pakkasessa tuntikausia – ja taisteltava paikastaan jonossa. Keskuksessa on 26 000 asiakasta, heistä 5 000 lasta, kaikki asiakkaat on rekisteröity. Työttömät saavat matkustaa ilmaiseksi Ateenan joukkoliikenteessä, joten heillä on mahdollisuus hakea apua keskuksesta.

Ateenan köyhien keskuksen asiakkaat voivat kertoa tai lähettää viestin, mitä tarvitsevat. Kun sellainen vaate, kengät, huonekalu tms. on keskukseen saapunut, henkilöön otetaan yhteyttä. Keskuksessa on tietokoneita ja sieltä saa myös apua työhakemusten, cv:n, ja veroilmoituksen tekemisessä. Neuvontaa ja apua annetaan myös sosiaali- ja terveysasioihin liittyvien papereiden täyttämisessä. Lastenhoitoapu mahdollistaa sen, että äiti tai isä voi mennä työhaastatteluun.

Käytetyt ja lahjoitetut vaatteet on lajiteltu värien ja koon mukaan omiin tiloihinsa. Lapsille lahjoitetut vaatteet on järjestetty hyllyihin kokojen mukaan, kengät ja lelut ovat esillä.

Samoin naisten ja miesten vaatteet ja kengät. Kirjahyllyssä on lahjoitettuja, lainattavia kirjoja. Huonekaluille on oma tila, pikkuinen lääkevarasto on lukittu. Pesulassa voi pestä pyykkiä ja huoltaa vaatteitaan. Ruokavarasto ja pakastin ovat omissa tiloissaan. Pihalla odottelee käytetty ambulanssi, joka lähtee tarvittaessa liikenteeseen.

Toiminta pyörii kunnan tuella, vapaaehtoiset ja työttömät tekevät arvokasta työtä keskuksessa ja pyörittävät arkea, ottavat vastaan asiakkaita. Köyhien keskus on metroaseman läheisyydessä, monikerroksisessa kiinteistössä, joka jäi tyhjilleen armeijan käytöstä.

Edellä mainittuun perustuen esitämme, että piirikokous velvoittaa puoluetta ja sen edustajia toimimaan köyhyydessä elävien yksityiselämän suojan, tasa-arvon ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Myös köyhien ihmisarvoa tulee kunnioittaa.

Konkreettisena toimenpiteenä ehdotamme, että Helsingin demarit tekevät aloitteen, etsitään sopiva tyhjä kiinteistö ja Helsinkiin perustetaan keskus, jossa toimitaan Ateenan mallin mukaan.

Irma Marttila
Helsingin Sos.dem. Naisyhdistyksen puheenjohtaja, 26.1.2017

admin

2 Comments

  1. Todella hyvän vastaanoton sai meidän aloitteemme ja demarien valtuustoryhmä otti kopin aloitteesta <3 Sydämestäni toivon, että kaikki puolueet ottavat vakavasti tämän asian. On murheellista, että yhä useammat helsinkiläiset joutuvat vuosittain turvautumaan ulkopuoliseen ruoka-apuun. Ihmiset asetetaan epäinhimilliseen valintatilanteeseen, ostatko ruokaa vai lääkkeitä.

  2. Kävimme Annelin, Pirkon ja Anitan kanssa tutustumassa Ateenassa Köyhien keskukseen ja siitä voisimme ottaa oppia täällä. Jos kreikkalaisilla on mahdollisuus pitää yllä Köyhien keskusta, ihmetten miten se ei täällä onnistuisi, puuttuuko halu ja tahto?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *