Juureen leivottuja kaurakakkusia

Juuren tekemiseen meni viikko, pidä huoli juuresta, että se on käytettävissä, eikä viikon vaivannäkö menisi hukkaan. Varaa riittävän iso kulho, ettei taikina kuohu yli.

Tee leivän juuri

  • vehnäjauhoja vähän vajaa 1 dl
  • kolmen viljan sämpyläjauhoja 1 dl
  • lämmintä vettä n. 2-2½ dl

Mittaa jauhot kulhoon, vatkaa lämmin vesi joukkoon niin, että saat löysän vellin aikaiseksi. Peitä kulho löysästi kannella, laita kulho lämpimään paikkaan odottamaan. Juurta on hyvä vatkata aina välillä, jotta sinne sekoittuu ilmaa riittävästi.

Anna juuren käydä vuorokausi, ja sen jälkeen lisää

  • vehnäjauhoja vähän vajaa 1 dl
  • kolmen viljan sämpyläjauhoja 1dl
  • lämmintä vettä n. 2-2½ dl

Vatkaa hyvin, nyt juuren pitäisi kuplia iloisesti.

Tämän jälkeen juurta ruokitaan hellästi

Hiivat jakaantuvat ja käyttävät viljan hiilihydraatteja ravinnokseen, sivutuotteena tulee hiilidioksidia ja alkoholia. Kun sokerit on käytetty loppuun, hiiva alkaa kuolla nälkään, lisäksi alkoholiprosentin kohotessa hiiva alkaa kuolla. Tästä syystä siis ruokkiminen on tarpeen.

Ruokitaan kerran vuorokaudessa siten, että otetaan puolet juuresta pois ja lisätään:

  • vehnäjauhoja vähän vajaa 1 dl
  • kolmenviljansämpyläjauhoja 1 dl
  • lämmintä vettä n. 2-2½ dl

Juuri saa käydä 7-10 vrk, sen pitää kuplia kunnolla ja tuoksua käyneeltä. Juuri tuoksuu lopulta kirsikalle ja omenalle. Kun juuri oli valmis, pakastin sitä ja se säilyy jääkaapissa muutamia päiviä, lisäämällä jauhoja se säilyy vähän pidempään.

Kun juuri on tehty, alkaa leivän teko, taikinaa kohotetaan kolmessa vaiheessa

Taikinaan tarvitset

  • 1-1½dl hyvin käyvää juurta
  • vehnäjauhoja 2 ½ dl
  • kolmen viljan sämpyläjauhoja 2 ½ dl
  • 2,75 dl lämmintä vettä

Sekoita kaikki osat hyvin, peitä astia löysästi kannella, ja anna käydä yön yli.

Seuraavana aamuna alusta leipätaikina

300 g jauhoa (tai vähemmän)
1 rkl öljyä
10 g suolaa

Lisää taikinaan loput jauhot, öljy ja suola. Alusta taikina hyvin, saa olla aika löysää. Luonnonhiivalla taikina nousee paljon hitaammin, taikinaa on hyvä kohottaa vähintään 6-8 tuntia

Sen jälkeen leivo taikinasta leivät ja kohota niitä muutama tunti

Paista leipiä 225 asteessa 10 minuuttia, sen jälkeen laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä puolisen tuntia tai vähemmän. Uuniin voi laittaa kipossa kiehuvaa vettä, tai suihkuttaa suihkepullolla uunin kosteaksi ennen kuin laittaa leivän sinne. Tästä taikinasta tulee 10 kaurakakkusta.

kaurakakkusetTuoksuvat kaurakakkuset. Kuva: Irma Marttila.

 

admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *