Miten pienet, paikalliset toimijat pärjäävät – meneekö lapsi pesuveden mukana?

SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas alusti 20.8.2018 Naisyhdistyksen avoimessa tilaisuudessa. Kiukas kuvaili sosiaali- ja terveysjärjestökentän nykytilannetta ja millaisia haasteita sote-uudistus sinne tuo.

Kukaan ei halua, että ihmisiä auttava toiminta loppuu, mutta se voi kadota pesuveden mukana – summasi Kiukas.

Järjestöt toimivat ihmisten äänenä julkisen vallan, esimerkiksi kuntien ja sairaanhoitopiirien, suuntaan. Valtakunnalliset järjestöt toimivat veikkausvoittovaroilla ja alueelliset kuntien rahoituksella. Mitä paikallistason rahoitukselle ja toiminnalle käy, on iso kysymys. Se tullaan ratkaisemaan joka kunnassa ja maakunnassa erikseen.

Tämä on todella iso kysymys, sillä moni järjestö on purkanut pois välitason, piirijärjestötason, organisaationsa. Maakunnissa tulee olemaan monia pieniä, saman alan järjestöjä, eikä maakunta voi neuvotella niiden kaikkien kanssa erikseen.

Paikallistason toimijat ovat tärkeitä, sillä vapaaehtoiset toimivat niissä. Nyt järjestelmää ollaan viemässä entistä markkinaehtoisempaan suuntaan – miksi vapaaehtoiset tekisivät työtä kaupallisille toimijoille? Ollaan menossa todella tuntemattomaan maastoon, jos markkinaehtoiset toimijat saavat sote-kentästä isomman osuuden kuin nyt niillä on.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöissä työskentelee tällä hetkellä 50 000 ihmistä ja heistä 40 000 palvelutoiminnan puolella. Monet palveluntarjoajista ovat pieniä. Miten ne pärjäävät maakuntatason kilpailussa? Isot toimijat ostavat pienten yhdistysten ja yritysten palvelutoimintaa, mikä yksipuolistaa tarjontaa. Kuitenkin paikalliset toimijat ovat juuri niitä, jotka tuntevat yhteisönsä ja ovat kiinnittyneet siihen. Miten he tulevat pärjäämään tässä kilpailussa?

Harmaata aluetta on myös paljon: mikä on palveluliiketoimintaa ja mikä vapaaehtoistyötä? Esimerkiksi klubitalot ovat selkeästi kohtaamispaikkoja, mutta kumpaa ne ovat, kuka maksaa ja mistä maksaa?

Kukaan ei halua, että ihmisiä auttava toiminta loppuu, mutta se voi kadota pesuveden mukana – summasi pääsihteeri Vertti Kiukas tilaisuuden päätteeksi.

 

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on kattojärjestö, johon kuuluu 218 valtakunnallista sosiaali- ja terveysjärjestöä ja useita kymmeniä muita yhteistyöjäsentahoja, kuten suurimmat kaupungit, alueellisia palveluntuottajia ja työmarkkinajärjestöjä. SOSTE tarjoaa jäsenjärjestöilleen edunvalvontaa, koulutusta ja neuvontaa ja antaa lausuntoja. Siirry tästä SOSTEn sivuille ja tutustu tarkemmin sen toimintaan.

admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *