Helsingistä on tehtävä maailman paras paikka ikääntyä

Helsingin Sanomat 31.7.2018
Mielipide

Tälläkin hetkellä suuri joukko vanhuksia ja omaisia elää epävarmuudessa, kun palvelu ei vastaa käsitystä hyvästä hoivasta ja turvallisesta vanhuudesta.

Mielipidesivulla nimimerkki Uupunut tytär kirjoitti vanhempiensa tilanteesta Helsingissä (HS 28.7.). Hänen mukaansa kotihoito ei sovi enää hänen vanhemmilleen.

Kirjoituksen pitäisi herättää näkemään ikääntyneiden hoivan puutteet. Tuntuu siltä, että tämänhetkiseen keskusteluun mahtuu vain yksi totuus: kotihoidon paremmuuden loputon korostaminen.

Monien omaisten ja ikääntyneiden itsensä kertoman perusteella näkyy, että kotihoidossa ei ole riittävästi työntekijöitä. Se ei myöskään ole kaikille ikäihmisille sopiva palvelu.

Tälläkin hetkellä suuri joukko vanhuksia ja omaisia elää epävarmuudessa, kun palvelu ei vastaa käsitystä hyvästä hoivasta ja turvallisesta vanhuudesta.

Erityiseen riskiryhmään kuuluvat yksin asuvat muistisairaat ihmiset. Jos henkilö ei enää kykene tai muista esimerkiksi syödä tai ottaa lääkkeitään, niin hän on ympärivuorokautisen hoidon ja hoivan tarpeessa.

Vanhuspalveluissa tulee kunnioittaa asiakkaan ja hänen omaistensa näkemyksiä. Yksilöllisyys on otettava huomioon jo palveluita rakennettaessa. Helsingin on otettava uusi suunta ja oltava ikääntyvien tarpeista aidosti välittävä kaupunki. Se voisi kehittyä maailman parhaaksi paikaksi ikääntyä.

Tarvitsemme Helsinkiin lisää kodinomaisia ja kohtuuhintaisia hoivakoteja, joissa on omaa rauhaa mutta myös yhteisöllistä yhteistä tilaa sekä riittävät palvelut. Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Hyvään vanhuuteen kuuluu luottamus siihen, että meistä pidetään kaikissa tilanteissa huolta.

Kun voimat heikkenevät, pitää kaupungin turvata laadukas ja yksilöllinen hoiva. Siihen kuuluu hyvä hygienia, maukas ruoka, mahdollisuus käydä ulkona, vuorovaikutus läheisten ja muiden ihmisten kanssa sekä pysyvät hoitosuhteet.

Tuula Haatainen

sairaanhoitaja
eduskunnan varapuhemies (sd)
Helsinki

admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *