Hallitusta ei kiinnosta mitä tapahtuu työttömille

Kansanedustaja Tarja Filatov 11.10.2016.

Kansanedustaja Tarja Filatov 11.10.2016.

Naisyhdistys jalkautui syksyllä kuulemaan päättäjiä ajankohtaisista aiheista. Tässä yhteenveto Tarja Filatovin haastattelusta 11.10.2016.

Tarja Filatov
kansanedustaja SDP, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja
Suomen pitkäaikaisin työministeri (2000–2007)

Iso virhe on se, että aliarvioidaan pitkäaikaistyöttömyyden kasvun merkitys. Hallitus puhuu koko ajan siitä, miten luodaan työpaikkoja, mutta sitä ei tippaakaan kiinnosta se, mitä tapahtuu työttömille ihmisille. Kyse on kokonaisuudesta. Tämä on yleensä aina se porvarihallituksen suuri virhe.

Koulutuksen alasajo

Silloin kun me vielä olimme hallituksessa, niin työvoimapoliittiseen koulutukseen pääsi yli 20 000 ihmistä. Nyt alle 10 000 ihmistä. Kiky-sopimuksella pelastettiin aikuiskoulutusjärjestelmä täydeltä tuholta. Hallitus esitti siihen niin rajuja leikkauksia, että sitä ei enää olisi sen jälkeen voinut käyttää.

Nuorisotakuun alasajo

Kun itse olin työministeri, luotiin nuorisotakuu. Nuorille pystyttiin tarjoamaan edes työpajapaikka, työkokeilupaikka, palkkatukea tai koulutuspaikka. Sitten nuorten tuet ja sanssikortti käytännössä lopetettiin! Kun tuli porvarihallitus, niin ensi töikseen ajoivat sen alas.
Meille on syntynyt hyvin lyhyen ajan sisällä pitkäaikaistyöttömien nuorten joukko. Se on aivan uutta Suomessa. Aiemmin meillä ei ole ollut pitkäaikaistyöttömiä nuoria. Nyt heille ei ole tarjota mitään, ei edes pääsyä TE-toimistoon: yhdellä virkailijalla saattaa olla 1 000 asiakasta.

Työttömyysturvan leikkaukset

Työttömyysturvan etuusleikkauksilla säästetään 200 miljoonaa. Hallituksen omissakin perusteluissa lukee, että tämä lisää toimeentulotukimenoja ja asumistukimenoja ja säästää kassojen menoja. Valtion budjetissa ei paljoakaan näy hyötyä! Toimilla saadaan aikaiseksi se, että ihmisiä köyhtyy, epävarmuus ja hätä lisääntyvät –varsinkin lapsiperheiden elämässä.

Työttömyyden hoidon laiminlyönti

Aiemmin järjestöt ovat työllistäneet sitä joukkoa, jota avoimet työmarkkinat ei ole huolinut joko ennakkoluulojen vuoksi tai että ihminen ei vielä siinä tilanteessa ole ollut työkykyinen.

Nyt hallitus ajaa järjestöjen työllistämisedellytykset alas, koska uskoo, että kyllä yritykset hoitavat, kyllä markkinat hoitavat, kyllä kilpailu hoitaa… – vähän samanlainen usko kuin sotessa. Monia ihmisiä tyhjän päälle. Nämä ovat niitä työttömyyden hoidon laiminlyöntejä, jotka näkyvät pitkällä aikavälillä.

Koulutusleikkaukset

Koulutuspuolen leikkaukset ihan sieltä varhaiskasvatuksesta korkeimpaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen ovat niin rajut, että ne tulevat näkymään pitkällä aikavälillä meidän osaamisessa, innovaatiopolitiikassa ja sitä kautta kilpailukyvyssä.

Demarien vaihtoehto

Meidän demarien ratkaisu lähtee siitä, että työttömyysturvaa käytettäisiin aktiivisemmin palkkatukena. Samalla rahalla kolmas sektori, yritykset tai kunnat pystyisivät palkkaamaan työttömiä töihin.

Toinen tärkeä elementti on nuorisotakuu. Kaikkine puutteineenkin se pitää nuoret paremmin kiinni yhteiskunnassa. Sitä pitäisi kehittää, ei suinkaan ajaa alas, kuten tämä hallitus tekee.

Kolmas tärkeä elementti on välityömarkkinat. Vaikka niillä ei aina ole niin hyvää työllisyyspoliittista tulosta, niin niillä on ihmisten hyvinvointia ja osallisuutta edistävä merkitys. Sen takia niihin kannattaa panostaa.

admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *